Záró sajtóközlemény – VEKOP-2.1.1-15-2016-00026

2019.11.07.

2019 | 10 | 31
Pro-Form Kft.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Alumínium gőzzel szennyezett PET gyártásközi hulladékból csomagolóeszközök kifejlesztése

A PRO-FORM Kft.  262,98 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program, a „VEKOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” pályázati kiírás keretében, az „Alumínium gőzzel szennyezett PET gyártásközi hulladékból csomagolóeszközök kifejlesztése” címmel benyújtott pályázatával.

A projekt azonosítószáma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00026

A támogatással megvalósuló kutatás-fejlesztés célja volt a metalizált PET fóliából keletkező hulladék újrahasznosítására, az újrahasznosított anyagból készült többrétegű fóliából készülő csomagolóeszköz előállítása. A projekt a kedvezményezett telephelyén, Ecseren valósult meg, a beruházás időtartama 2017. november 1. – 2019. október 31. A projekt megvalósítása során létrehozott munkahelyek száma 6 fő K+F munkatárs.

A kutatás-fejlesztés eredményeképpen több fejlesztési területet céloztunk meg. Az egyik ilyen célkitűzés a metalizált PET darálék egy újfajta újrahasznosítási módjának kifejlesztése, amellyel drasztikusan csökkenthető az eddig szinte csak lerakással ártalmatlanításra kerülő anyag mennyisége, ezáltal csökken a közvetlen környezetterhelés, amely a fenntartható fejlődés egyik nagyon fontos lépése. A másik célunk pedig az volt, hogy a fejlesztés eredményeként megvalósuló késztermékek, a metalizált PET daráléknak a koextrudált fóliában történő nagy arányú alkalmazása révén, jelentősen alacsonyabb költségekkel legyenek előállíthatók, mint jelenleg, miközben a gyártástechnológiák optimalizálása segítségével az elkészült, akár élelmiszeripari csomagolásként is alkalmazható termoformázott termékek minőség szempontjából nem maradnak el a hagyományos úton előállított társaiktól.

A pályázat keretén belül a többrétegű fólia extrudálásához egy 700 kg/h kihozatallal rendelkező, ikercsigás koextruder sor került beszerzésre, amelynek része az alapanyag előkészítő és továbbító sor, maga az extruder és a követő berendezések, egészen a fólia tekercselővel bezáróan. A többrétegű fóliából készült termékek kísérleti thermoformázásához pedig két különböző princípiumokon alapuló préslégformázó gépet vásároltunk. Az egyik egy kontakt fűtéses, igen nagy méretpontosságú termékek gyártására alkalmas, 760 x 530 mm-es terítékmérettel operáló eszköz, míg a másik egy sugárzó fűtéses, nagy termelékenységű, 800 x 600 mm-es terítékméretű préslégformázó gép, amelyekkel a két különböző feldolgozástechnológia formázott termékekre gyakorolt hatását vizsgáltuk.

További információ kérhető:
Lovas Zoltán
Mobil +36 20 372 5900 | zoltan.lovas@pro-form.hu

AJÁNLATKÉRÉS
Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

  Mintabolt


  • EPP 650 fekete doboz

  • EOPP 650 5/1 osztott doboz fekete

  • KTF – fedél a KT kocsonyás tálhoz

  • KK4 – 4 fészkes gyűjtő tálca

  • HF – fedél a H tégelyekhez

  • EOPP 750 60/40 ovál osztott doboz

  • EOPP 650 50/50 osztott doboz

  • FF – fedél az F dobozhoz