Záró sajtóközlemény – 2018-1.3.1-VKE-2018-00017

2022.09.30.

 

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény  – 2018-1.3.1-VKE-2018-00017 projekt lezárása

Az NKFI Alapból támogatott projekt keretében a Pro-form Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös fejlesztést valósított meg, amelynek célja: Többkomponensű csomagolási hulladék új felismerésen alapuló értéknövelő újrahasznosítása és jelentős piaci értékű termékké alakítása.

A projekt során a piacon egyedülálló jellemzőkkel – kiemelkedő ütésállóság, égésgátoltság,   rendelkező, különböző felhasználási területekre szánt termékprototípusokat – köztük blisztercsomagolásokat, logisztikai tálcákat és édesipari csomagolási termékeket – fejlesztettünk minden esetben jelentős (mintegy 60%) csomagolási hulladék felhasználásával. A többkomponensű csomagolási hulladékok értéknövelő újrahasznosítása a projekt során feltárt új felismerések illetve mechanizmusok kiaknázása révén a termékgyártási költségek számottevő csökkenése mellett valósult meg. A receptúrák tervezésénél merőben új megközelítésként hulladék frakciókat is alkalmaztunk célzottan, (re)aktív komponensként, valamint multifunkcionális (pl. színező és égésgátló, antisztatizáló és erősítő) adalékokkal értünk el többrétű tulajdonságjavulást. A feltárt összetétel-hatás összefüggések alapján a receptúrák az adott termék igénye szerint rugalmasan alakíthatók.

Speciális csomagolást igénylő (pl. tűzveszélyes, légi úton szállított) termékekhez olyan logisztikai tálca prototípust fejlesztettünk, amely égése során 50%-kal kevesebb hőt bocsát ki, mint a versenytársai. A tulajdonságjavulást a könnyebb újhasznosíthatóság miatt is preferált korommentes, vas-oxid alapú színezék mesterkeverék alkalmazásával értük el – egyéb adalékfelhasználás nélkül –, megfelelő színárnyalat és közel változatlan szilárdsági és merevségi jellemzők biztosítása mellett.

Logisztikai tálcák alapanyagához olyan receptúrát fejlesztettük ki az értéktelen, jelentősen degradált hulladék PET (IV<0,74 g/dl) frakciók felhasználásával, amely az originális alapanyagban a korábban szükségesnél 40%-kal kevesebb adalékkal biztosítja a reciklált lemeztermékek kiemelkedő, speciális igényeket is kielégítő (20 kJ/m2-es perforációs energiát meghaladó) ütésállóságát. Mintegy 300%-os perforációs energia-növekedést értünk el csupán az alapanyagok szárítási lépésének elhagyásával, ami egyúttal a termékgyártási költségek jelentős csökkenését is eredményezte. A hulladékpolimer komponensek jobb összeférhetősége a csomagolási termékprototípusok egyéb mechanikai tulajdonságainak (szilárdság, merevség) javulásában is megnyilvánulnak. A vonatkozó találmány szellemi tulajdonának védelme érdekében nemzetközi PCT szabadalmi bejelentést tettünk (PCT/HU2021/050064).

A jelentős mennyiségű másodlagos alapanyag-felhasználásra épülő technológiák esetében az állandó termékminőséget egy a gyártósorra felszerelt kamerás monitoring rendszer garantálja. A vizsgálati eredmények alapján megtörtént a receptúrák optimalizációja, a termékprototípusok tulajdonságainak finomhangolása, illetve a gyártástechnológiai paraméterek véglegesítésre, valamint kialakításra került a végső termékskála. A fejlesztés végeredményeként jelentős piaci értéket képviselő csomagolástechnológiai termékek jöttek létre, amelyek jelentős piaci versenyelőnyt is jelentenek a konkurenciához képest, hiszen a 15-20%-kal kedvezőbb árú PET/PE blendből készült csomagolóeszközök akár 3-8%-kal, másodlagos PE felhasználása esetén pedig ennél lényegesen nagyobb mértékben olcsóbbak lehetnek, mint a hagyományos alapanyagból készült termékek.

A projekt címe: Többkomponensű csomagolási hulladék új felismerésen alapuló értéknövelő újrahasznosítása és jelentős piaci értékű termékké alakítása.
A projekt azonosító száma: 2018-1.3.1-VKE-2018-00017
Kedvezményezett: Pro-Form Kft. mint konzorciumvezető,  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, mint konzorciumi tag
A megítélt támogatási összeg: 780 800 070 Ft
A projekt időtartama: 2019. március 1. – 2022. augusztus 31.
Információ: https://pro-form.hu/wp-content/uploads/2022/09/nkfia_zaro-sajtokozlemeny_20220928.pdf

AJÁNLATKÉRÉS
Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

  Mintabolt


  • EOPP 650 60/40 osztott doboz

  • HDF – alacsony bordás tégely

  • EOPP 650 5/1 osztott doboz

  • HDVF – fedél az alacsony bordás tégelyhez

  • EPP 850 doboz (RDK)

  • GK – gombás doboz

  • EPP 650 doboz (RDK)

  • A – fedél a B, C, D dobozokhoz