Sajtóközlemény – VEKOP-2.1.1-15-2016-00026

2020.03.05.

Sajtóközlemény

Alumínium gőzzel szennyezett PET gyártásközi hulladékból csomagolóeszközök kifejlesztése

A PRO-FORM Kft.  262,98 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program, a „VEKOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” pályázati kiírás keretében, az „Alumínium gőzzel szennyezett PET gyártásközi hulladékból csomagolóeszközök kifejlesztése” címmel benyújtott pályázatával.
A projekt azonosítószáma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00026

A támogatással megvalósuló kutatás-fejlesztés célja a metalizált PET fóliából keletkező hulladék újrahasznosítására, az újrahasznosított anyagból készült többrétegű fóliából készülő csomagolóeszköz előállítására koncentrál. A projekt a kedvezményezett telephelyén, Ecseren valósul meg, a beruházás időtartama 2017. november 1. – 2019. október 31. A projekt megvalósítása során létrehozott munkahelyek száma 6 fő K+F munkatárs.

A kutatás-fejlesztés eredményeképpen több fejlesztési területet célzunk meg. Az egyik ilyen célkitűzés a metalizált PET darálék egy újfajta újrahasznosítási módjának kifejlesztése, amellyel drasztikusan csökkenthető lenne az eddig szinte csak lerakással ártalmatlanításra kerülő anyag mennyisége, ezáltal csökkenne a közvetlen környezetterhelés, amely a fenntartható fejlődés egyik nagyon fontos lépése. A másik célunk pedig a fejlesztéssel megvalósuló késztermékek, a metalizált PET daráléknak a koextrudált fóliában történő nagy arányú alkalmazása révén jelentősen alacsonyabb költségekkel lennének előállíthatók, mint jelenleg, miközben a gyártástechnológiák optimalizálása révén az elkészült élelmiszeripari csomagolásként is alkalmazható termoformázott termékek minőség szempontjából semmiben nem maradnának el a hagyományos úton előállított társaiktól.

A pályázat keretén belül a többrétegű fólia extrudálásához egy 700 kg/h kihozatallal rendelkező, ikercsigás koextruder sor kerül beszerzésre, amelynek része az alapanyag előkészítő és továbbító sor, maga az extruder és a követő berendezések, egészen a fólia tekercselővel bezáróan. A többrétegű fóliából készült termékek kísérleti thermoformázásához pedig két különböző princípiumokon alapuló préslégformázó gépet veszünk. Az egyik egy kontakt fűtéses, igen nagy méretpontosságú termékek gyártására alkalmas, 760 x 530 mm-es terítékmérettel operáló eszköz, míg a másik egy sugárzó fűtéses, nagy termelékenységű, 800 x 600 mm-es terítékméretű préslégformázó gép, amelyekkel a két különböző feldolgozástechnológia formázott termékekre gyakorolt hatását vizsgáljuk.

További információ kérhető:
Lovas Zoltán
Mobil +36 20 372 5900 | zoltan.lovas@pro-form.hu

AJÁNLATKÉRÉS
Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

  Mintabolt


  • HDV – alacsony bordás tégely

  • X2 – hidegkonyhai tálca

  • Tojás díszdoboz (alj+tető+talp)

  • HDF – alacsony bordás tégely

  • Z1-K – zsanéros doboz

  • SM – Süteményes doboz
  • Zsanéros műanyag doboz
   ZW – zsanéros doboz

  • ZPP 400 doboz