Sajtóközlemény – 2018-1.1.2-KFI-2018-00072

2020.03.05.

 

2020.03.03.

Pro-Form Ipari és Kereskedelmi Kft.

Sajtóközlemény  – 2018-1.1.2-KFI-2018-00072 projekt indulása

Az NKFI Alapból támogatott projekt keretében a Pro-form Kft. kutatásfejlesztést valósít meg.

Az NKFI Alapból támogatott projekt keretében a Pro-Form Kft. fejlesztést valósít meg, melynek célja: Másodlagos forrásból származó biológiailag lebomló PLA és PET anyagában történő újrahasznosítása, magas hozzáadott értékű, piacképes csomagolótermék fejlesztése révén.

A kutatás-fejlesztési projekt során a Pro-Form Kft. biológiailag lebomló politejsav (PLA) és hagyományos polietilén-tereftalát (PET) másodlagos alapanyagokból olyan csomagolóipari termékeket fejleszt ki költséghatékony és környezettudatos technológiákat alkalmazva, amely termékek esztétikai és mechanikai szempontból is felveszik a versenyt az originális alapanyagból készült hasonló termékekkel. A projekt alatt végig kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az alkalmazott alapanyag előkészítési és feldolgozási technológiákkal a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett tudjunk olyan piacképes csomagolóipari termékeket kifejleszteni, amelyek alacsonyabb áruk mellett a másodlagos alapanyaguk újrahasznosítása révén jobban szolgálják a fenntartható fejlődés eszméjét a hagyományos termékeknél. A biológiailag lebontható PLA az egyre nagyobb mennyiségben és várhatóan egyre gyorsuló ütemben előállított biopolimer a világon, amely amorf jellegének, kis zsugorodási együtthatójának és elfogadható mechanikai tulajdonságainak köszönhetően alkalmas alapanyaga a termoformázott csomagolóipari termékeknek. A PET a világon legnagyobb mennyiségben előállított tömegműanyag, amely megfelelő mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, és megkerülhetetlen a csomagolóipar területén, köszönhetően az alacsony árának is.

A PET még várhatóan hosszú évekig megőrzi a csomagolóiparban betöltött vezető szerepét, a PLA pedig az egyszer használatos csomagolóanyagok évről-évre legyártott mennyiségének szűnni nem akaró növekedésével valamint ezzel párhuzamosan a felhalmozódó műanyag hulladék okozta problémával egyre fontosabb szerepet betöltő, ipari- de akár házilag is komposztálható alapanyag lesz ezen ipari szegmensben. Ezen okok indokolttá teszik az olyan fejlesztéseket, amelyek ezekből az alapanyagokból készült termékek gyártásközi hulladékának korszerű és környezettudatos kezelésével valamint magas értéken történő újrahasznosításával foglalkoznak.

A projekt címe: Másodlagos forrásból származó biológiailag lebomló PLA és PET anyagában történő újrahasznosítása, magas hozzáadott értékű, piacképes csomagolótermék fejlesztése révén.
A projekt azonosító száma: 2018-1.1.2-KFI-2018-00072
Kedvezményezett: Pro-Form Kft.
A megítélt támogatási összeg: 408 489 932 Ft
A projekt időtartama: 2020. január 1. – 2022. december 31.
Információ: www.pro-form.hu

AJÁNLATKÉRÉS
Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!





    Mintabolt


    • X2 – hidegkonyhai tálca

    • X1F – fedél a hidegkonyhai tálcához

    • ZPP 400 doboz

    • LPP 400 – kis leveses doboz

    • J2 – fagylaltos kehely

    • H – kerek bordás tégely

    • LPP 350 – kis sütis doboz

    • F – doboz